Een gesprek met Pascalle, ervaringsdeskundige bij zorgaanbieder Amarant en gebruiker van DigiContact.
Sinds vorig jaar doe ik mee aan de pilot met DigiContact. In het begin dacht ik: ‘Ja, DigiContact, leuk, maar waar blijft de persoonlijk begeleider dan?’ Dat was mijn grootste angst. Als het goed zou gaan, dat dan de persoonlijke begeleiding zou wegvallen. Maar dat is gelukkig niet zo. Je moet het zien als een aanvulling. Ik vind het wel heel gemakkelijk. Stel dat ik straks thuiskom en er is iets, en ik kan mijn begeleider niet bereiken, dan heb ik wel altijd iets achter de hand. Dan kan ik door DigiContact te bellen toch even wat rustiger worden.
Met een enquête hebben we mensen gevraagd naar hun ervaringen
Het is mijn taak binnen de projectgroep om te onderzoeken of het cliënten bevalt om met DigiContact te bellen. We hebben een tevredenheidsonderzoek gedaan door middel van een enquête en we hebben een aantal cliënten geïnterviewd over hun ervaringen. Het was best verrassend hoe tevreden iedereen was. Men vond het gemakkelijk en fijn dat je altijd hulp kunt vragen als er iets gebeurt. Elke maand zit ik bij het overleg van de projectgroep en ik geef presentaties over de ervaringen met DigiContact.
Er is best veel aan de hand in mijn leven
Zelf maak ik ook nog steeds gebruik van DigiContact. Er is namelijk op dit moment best veel aan de hand in mijn leven. Mijn zus is anderhalf jaar geleden overleden. Haar zoon is nog te jong om alleen te zijn. Elke morgen voordat hij naar school gaat pas ik op hem, zodat zijn vader alvast naar zijn werk kan. Mijn neefje is een beetje aan het puberen, en heeft veel meegemaakt. Zoals nu de overgang van de lagere school naar het voortgezet onderwijs. Soms wordt het mij teveel. Dan is het fijn dat ik, als ik weer thuis ben, even mijn verhaal kan doen aan een begeleider van DigiContact. Als ik terugkom van mijn neefje, is er nog geen persoonlijk begeleider aanwezig. DigiContact is altijd bereikbaar. Het is gewoon fijn dat je ergens over kunt praten op het moment dat je ermee zit. Of het nu goede of minder goede dingen zijn. Gewoon even contact met iemand die er onafhankelijk in staat.
Echte problemen kan ik met mijn man niet bespreken
Ik heb getrouwd, maar met mijn man kan ik niet zo goed praten. Hij is heel goed voor mij, maar ik ben dat niet altijd voor hem. Ik vind het moeilijk om ook goed voor hem te zijn. Ik heb dat vroeger niet geleerd. Dat is geen excuus, maar toch heb ik er daarom moeite mee. Kleine dingetjes met hem overleggen gaat nog wel, maar echte problemen kan ik met hem niet bespreken. Hij snapt mij dan gewoon niet, en dan krijgen we een beetje wrijving. Ik kan beter mijn persoonlijk begeleider of DigiContact benaderen om mijn verhaal te doen. Ik vind dat wel eng. Het inbellen, en dan over je problemen beginnen. Dat vind ik trouwens ook moeilijk als ik praat met een persoonlijk begeleider. Maar zowel de persoonlijk begeleider als de begeleiders van DigiContact helpen je daar wel mee hoor. Ik ben een open boek. Ik praat heel gemakkelijk en heb niks te verbergen. Ik heb zelf om hulp gevraagd. En als je dan dingen gaat verzwijgen, ja, dan lukt het niet om mij te helpen. In het begin deed ik dat wel, omdat ik er zelf nog niet helemaal achter stond. Maar het gaat nu heel goed. Nu ben ik gewoon heel blij met alle hulp.
Wanneer ik gebeld heb, verloopt de rest van de dag rustiger
Ik was vroeger heel erg fel en snel in mijn praten. Ik kon ook best negatief zijn. Dat wil ik niet meer, en zo wil ik ook niet overkomen. Dus ik denk er eerst over na, hoe ik met mijn verhaal begin. Ik vraag mezelf dan ook af of het wel nodig is om DigiContact lastig te vallen. Is het wel erg genoeg? Kan ik het niet zelf oplossen? Maar ik merk toch wel dat ik, wanneer ik om half 9 gebeld heb, de rest van mijn dag ook veel rustiger verloopt. Dat stukje wat ik dan besproken heb, kan ik weer een klein beetje opzijschuiven. De begeleiders van DigiContact hoeven niet te oordelen, en dat doen ze ook niet. Ze hoeven niet te zeggen hoe ik het moet aanpakken. Als ze maar iets zeggen, om mij gerust te stellen. Dat doet ook al heel veel.
Ik heb geleerd om dingen los te laten
Het werkt heel gemakkelijk. Ik heb een Ipad van Amarant gekregen. Deze wordt ingesteld op mijn Wifi netwerk en hier is de DigiContact app op geïnstalleerd. Verder staat er niks op de Ipad. Je hoeft alleen maar op de rode knop te drukken en dan krijg je contact met iemand van DigiContact. Ik bel niet zo vaak, want ik denk al snel dat ik mensen tot last ben. ‘Laat andere mensen maar bellen, die er meer baat bij hebben,’ denk ik dan. Maar eigenlijk heb ik het ook wel echt nodig hoor. Ik moet het wel vaker gaan gebruiken, dat zeg ik heel eerlijk. Het geeft mij zoveel rust. Ik ben al een vrij druk mens, en dan krijg je die problemen er ook nog eens bij. Als je iets minder last hebt van die problemen, dan is het een stuk makkelijker om de dag door te komen. Wat ik vooral geleerd heb is om dingen los te laten. Ik krijg er ook handvaten voor om dat te kunnen. Anders blijf ik er de hele dag mee lopen.
Het zou mooi zijn als iedereen DigiContact zou kunnen proberen
Hoe het verder gaat met de pilot? Er zijn nu 250 mensen die meedoen, en het loopt echt storm. Er zijn veel mensen die geïnteresseerd zijn. Je onderneemt natuurlijk allerlei dingen en loop je ergens tegenaan, dan hoef je niet op je persoonlijk begeleider te wachten. Dat voordeel trekt mensen wel aan. Men beseft nu ook dat de rol van de persoonlijk begeleider niet verandert. Er komt alleen een mogelijkheid bij. Of DigiContact voor iedereen geschikt is weet ik niet, maar het zou mooi zijn als meer mensen een kans zouden krijgen om het te proberen. Ik ontmoet regelmatig cliënten voor wie het iets zou kunnen zijn. En het is een ontlasting van de persoonlijk begeleider. Stel dat iemand heel vaak belt, dan kan hij beter naar DigiContact bellen. De persoonlijk begeleider kan zich dan op andere dingen richten.
Het grootste winstpunt is de zelfstandigheid die je voelt. Als je weet dat je DigiContact kunt bellen durf je ook meer zelf te doen. Je voelt je minder afhankelijk. En dan merk je ineens dat je tot meer in staat bent dan je zelf dacht.