Waarin verschilt DigiContact van een fysiek gesprek?

DigiContact biedt 24/7 ondersteuning aan diverse doelgroepen. Dit kan telefonisch of via een computer, laptop, smartphone of tablet. Ondersteuning vanuit DigiContact kan gepland en ongepland plaatsvinden. DigiContact is een dienst die voortkomt uit de wens naar een eigentijdse vorm van ondersteuning die meer vraaggericht is. 

Orthopedagoog bij DigiContact Rianne Dekker gaat in dit artikel dieper in op de facetten die spelen bij het voeren van een goed digitaal gesprek.

Hoe start je DigiContact op?

Ondersteuning vanuit DigiContact start altijd met een kennismakingsgesprek waarin de belangrijke do’s en dont’s in de ondersteuning van de nieuwe deelnemer worden besproken. Daarnaast wordt er cyclisch een evaluatie gevoerd met de deelnemer en een eventueel betrokken begeleider om de digitale ondersteuning optimaal te laten aansluiten bij zijn of haar persoonlijke ondersteuningsbehoefte en de fysieke begeleiding die iemand ontvangt.

Waar letten we op tijdens een gesprek?

Digitaal iemand begeleiden is in sommige opzichten anders dan een fysiek gesprek voeren. Een belangrijk uitgangspunt bij het ondersteunen op afstand is dat de begeleider uitlegt wat hij/zij doet op momenten dat er even geen oogcontact is met de deelnemer. Overigens beschikt DigiContact over een geavanceerde beeldbeltechniek, waardoor oogcontact goed mogelijk is met degene die beeldbelt.

Het is goed om de verbinding met de deelnemer te blijven zoeken door hem of haar bij naam te noemen en regelmatig terug te grijpen op vorige gesprekken. Dat betekent dat wij registreren welke gesprekken er eerder gevoerd zijn en welke onderwerpen aan de orde zijn gekomen. Natuurlijk werken wij geheel volgens de AVG regels.

Verder is het belangrijk dat de begeleider zo min mogelijk bewegingen maakt, zoals het praten met de handen. Dit kan namelijk erg afleiden van de inhoud van het gesprek.

Tenslotte is het voor de begeleiders belangrijk om niet op hun omgeving te reageren. Dit verstoort het gevoel van privacy en rust tijdens een gesprek. Gebeurt het onverhoopt toch een keertje, dan leggen we dit altijd uit.

Onze doelgroepen

DigiContact ondersteunt diverse doelgroepen:

  • Mensen met een verstandelijke beperking
  • Mensen met een psychische stoornis
  • Mensen met niet-aangeboren hersenletsel
  • Mensen met een vroeg stadium van dementie
  • Mensen met een middelenverslaving

Wat kan DigiContact betekenen?

DigiContact kan helpen bij veel verschillende vragen, maar wordt vooral veel ingezet bij vragen en moeilijkheden m.b.t.  sociale connectie en psychische gezondheid (verminderen van stress en spanning). 

DigiContact helpt deelnemers met veel verschillende vragen of problemen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over praktische zaken, gezondheid of contacten met andere mensen. Het vaakst wordt DigiContact gebruikt als uitlaatklep voor zorgen en stress. Het gesprek helpt dan een verdere oploop van spanning te voorkomen, waardoor ook eventueel daaraan gerelateerde (gedrags- of emotionele) problematiek voorkomen kan worden. Daarnaast wordt DigiContact ook vaak gebruikt vanuit een behoefte aan sociaal contact. Hierbij speelt eenzaamheid vaak een rol. 

In ongeplande contacten speelt de ervaren urgentie van een vraag of probleem vaak een belangrijke rol. Wanneer een cliënt ergens stress van heeft, zal eerder contact gezocht worden met DigiContact dan wanneer het kan wachten op de eigen vaste begeleider.

Hieronder een aantal voorbeelden van verschillende onderwerpen die voorkomen in de ondersteuningscontacten:

Psychische gezondheid

  • Het hoofd legen van zorgen en stress
  • Signaleren als het minder goed gaat
  • Advies over hoe om te gaan met heftige emoties en onverwachte gebeurtenissen
  • Hulp bij praktische zaken
  • Het vinden van bepaalde informatie
  • Begrijpen van brieven en formulieren
  • Voorbereiding op reizen met openbaar vervoer

Sociale connectie

  • Het maken van een praatje
  • Advies over lastige situaties in relaties met anderen
  • Lichamelijke gezondheid
  • Het monitoren van lichamelijke klachten
  • Nabespreken en begrijpen van doktersadviezen

DigiContact wordt gezien als een gemakkelijke, laagdrempelige manier om deelnemers te ondersteunen waarbij de deelnemer in kan gaan zien dat hij zelf veel invloed heeft op het oplossen van problemen.

Deelnemers hebben relatief veel controle over hun ondersteuningscontacten. Immers, in principe zijn zij degene die kiezen of, wanneer en hoe vaak zij contact hebben met DigiContact. Hierdoor wordt DigiContact vaak als laagdrempelig ervaren. Daarbij draagt DigiContact bij aan een vergroting van de zelfredzaamheid van de deelnemers. Het hebben van regie over de eigen ondersteuning draagt bij aan het bewustzijn bij de deelnemers dat ze zelf een grote rol spelen in het oplossen van problemen.

Deelnemers kunnen altijd en overal contact opnemen met een professional; ze hoeven niet te wachten tot hun vaste begeleider beschikbaar of bereikbaar is. Daarnaast biedt DigiContact meer contactmomenten in minder tijd waardoor deelnemers nauwlettender kunnen worden gemonitord.

Hierbij wordt het preventieve effect van DigiContact duidelijk. Doordat deelnemers vaker contact kunnen opnemen op die momenten dat contact het meest nodig is, kan psychische spanning sneller afnemen en een verdere spanningsopbouw voorkomen. Daarnaast kunnen praktische knelpunten eerder worden opgelost. Ook geeft het veel cliënten een veilig gevoel dat er altijd een professional bereikbaar is.

DigiContact helpt om ondersteuning op maat te kunnen bieden

Dit werkt op drie manieren:

  • DigiContact vergroot de beschikbaarheid van ondersteuning, omdat het altijd bereikbaar is. Voor deelnemers is dit waardevol, omdat situaties waarin zij steun nodig hebben niet altijd planbaar zijn. Bovendien is het niet altijd goed om contact uit te stellen. Ook voor begeleiders is het prettig om te weten dat de deelnemer DigiContact altijd achter de hand heeft, ook als zij zelf niet bereikbaar zijn.
  • Door DigiContact hebben deelnemers meer keuze wat betreft hun ondersteuning. Zij kunnen kiezen wie zij voor een vraag of probleem benaderen. Ook kunnen zij kiezen wanneer en hoe vaak zij contact willen en nodig hebben. 
  • DigiContact zorgt voor meer flexibiliteit in de ondersteuning. Ondersteuning vanuit DigiContact is qua intensiteit relatief makkelijk en snel aan te passen. Hierdoor kan er relatief snel en flexibel worden aangepast aan veranderde omstandigheden en ondersteuningsbehoeftes.

Meer weten over DigiContact binnen jouw organisatie?

Bel met 088 – 100 4949 of mail aanvragen@digicontact.nl. We maken graag een afspraak!

Rianne Dekker, Orthopedagoog bij DigiContact

Gerelateerde berichten